Pinterest – for bedrifter?

Mange har nå fått øynene opp for den virtuelle scrapbookingen Pinterest. Det er det sosiale mediet som vokser raskest akkurat nå og som sender flest kunder i retning kassaapparatet. Selv om Pinterest ikke ble laget med tanke på markedsføring, er det intet hinder for å tenke i de baner. Men hvordan ta på selgerhatten uten å få døra i fleisen?

Det er soleklart at Pinterest fungerer som lokkemat inn til nettsiden din når produktene dine blir pinnet av andre brukere. Det som er utgangspunktet for min undersøkelse her er: Hva kan du og din bedrift få ut av å være på Pinterest – Hvilke strategier kan føre til suksess?

1. Inspirere, kuratorere, regjere

Det aller enkleste er å ta de fineste bildene og ha de mest relevante boardsene. Da blir du fort re-pinnet og fulgt av trendsettere som igjen har mange følgere. Og voilà, du er en inspirator! Se profilen til varehuset og ringreven Bergdorf Goodman for et perfekt eksempel på hvordan det skal gjøres.

Pinterest-inspirasjon Bergdorf Goodman

Utsnitt fra et av Bergdorf Goodman sine Pinboard

2. Hjelp til selvhjelp

Be folk om å pinne bilder av seg selv hvor de viser fram et av dine produkter eller noe annet som spiller på lag med dine verdier eller visuelle profil. Deretter kan du re-pinne det til bedriftens boards. Visit Norway er et strålende eksempel på at selvgjort ikke alltid er like velgjort som å la noen andre ta jobben. Visit Norway  er noen rakkere på sosiale medier og bruker Instagram til å samle inn flotte bilder fra hele Norge. De samme bildene blir pinnet på Pinterest og danner et lappeteppe av norsk natur på sitt beste.

3. Pinne for å vinne

Såkalte ‘Pin it to win it’ konkurranser er også blitt populært for å gi folk et lite påskudd for å reklamere og vise fram dine produkter. Tradisjonell markedsføring i ny drakt altså. Vi er litt uskire på om dette er veien å gå. Pinning kan fungere som en introvert aktivitet for systematiske samlere, eller en plattform for å understreke sin overlegne smak og teft. Ingen av disse personlighetene går hånd i hanske med å pinne for å vinne (hvis vi ikke snakker om å vinne terreng selvfølgelig). Hva syns dere?

4. Dele, ikke mele (sin egen kake)

Hvis du bare viser fram dine egne feriebilder hver gang du har besøk, men aldri orker se på andres, slutter folk gjerne å besøke. Det samme gjelder på Pinterest, man må vise at man liker det de andre lager også. Dersom alle boards er en endeløs produktkatalog med stillbilder, er sjansene for at det går viralt ganske liten. Vis interesse og beundring for andre, og re-pin bilder som passer din bedrifts visuelle identitet.

5. Fokus-gruppe

Fokus-gruppe er vanligvis noe man må betale TNS Gallup for å ta seg av. På Pinterest kan du få det gratis! Hvem er de som følger deg og merkevaren din? Med bevisst og målrettet bruk av Pinterest kan du få en god oversikt over din demografien til målgruppen din. Hva drømmer de om og hva er de opptatt av akkurat nå (å farge håret rosa med dip-dye)? Denne informasjonen er gull verdt og lettere enn noensinne å få tak i.

Pinterest – Infograph

Klikk for å se større bilde.

Kopier embed koden for å bruke infographen vår på nettsiden din:

<img title="pinterest-infographic" src="http://nettsidemal.no/nett/wp-content/uploads/2012/10/Pinterest-infographic.png" width="698" height="987" />

6. Et godt sted å lære = et godt sted å være

Kan du lære kundene dine noe nytt? Ved å være en behjelpelig ressurs etablerer du deg som en ekspert i markedet og knytter et tettere bånd til kundene dine. Kanskje kan du vise fram den beste metoden for å plante ruccula, hvis du er Plantasjen. Eller, hvis man er L’Oréal, hvordan man egentlig skal velge hårfarge når lys brun alltid blir sort i virkeligheten. Lag en infographic på det, og se hvordan kunnskapen sprer seg. Sjekk hvordan Wholefoods tar seg av sine følgere med hagetips.

Det er få bedrifter i Norge som har gått 100 % inn for pinning foreløpig, de har få boards og få følgere. Men det kommer. I samme takt som røkla inntar Pinterest med kattepuser og shabby chic sitater, vil det komme flere store aktører på banen. Det er ofte lurt å være i forkant av trenden, da kan man ta opp mye plass på scenen. Selvfølgelig er ikke Pinterest for alle, men overraskende mange bransjer kan bygge seg et nettverk der.

Hva tenker du om bedrifters rolle på Pinterest?

Finnes det et stort uutnyttet potensial for markedsføring?

2 kommentarer til “Pinterest – for bedrifter?

TA DEL I SAMTALEN

Epost-adresser vil ikke publiseres. Obligatoriske felt er merket med *