WordPress Multisite – et casestudy

NettSett liker en utfordring, og det var akkurat det vi fikk når vi gikk løs på Cappelen Damm Undervisning sin nye bloggsatsing Fagsnakk.no. WordPress Multisite er et av disse konseptene som plutselig eksploderer i popularitet, og ikke bare blant oss nerder. Mange av kundene våre har også hørt om Multisite nå, og er naturlig nok interessert. Det er et utrolig spennende format og mange av mulighetene som ligger der er fortsatt uoppdagede.

WordPress Multisite - et casestudy

Vi skulle altså utvikle bloggnettverket Fagsnakk.no for Cappelen Damm Undervisning. På Fagsnakk.no kan lærere og andre faginteresserte lese artige, lettbeinte artikler og mer alvorlige og dyptpløyende innlegg skrevet av kunnskapsrike forfattere. Hvert fag har sin egen blogg, de åpner med fagene historie og norsk, flere slipper til i 2013. Tank gjorde sin vane tro et flott design og ga ballen videre til oss.

Utfordringen når man bygger Multisite er å ikke gjøre det for komplisert, selv om det er komplisert. Det er også en utfordring å tenke struktur, både i frontend og backend. Vi er opptatt av brukervennlighet, også på publiseringssiden. Hvis systemet er lett å bruke blir terskelen så mye lavere for å legge inn innlegg ofte og riktig.

Fagsnakk.no skal være et levende nettverk, hvor det skal være lett å blogge og lett å skape en dynamisk frontend. Derfor har vi bygget opp backend slik for en gjennomsnittlig teknisk interessert historie-redaktør:

1. Du logger inn på fagsnakk.no/historie og trykker på «nytt innlegg».

2. I editoren er alt som vanlig, med unntak av to ting, valg av forfatter, og en checkbox for om innlegget skal vises i slideshowet på forsiden.

3. Hvilke tags/ stikkord du legger til er også viktig, da disse styrer visningen av Anbefalte innlegg under enkeltinnlegg/ single post. Anbefalte innlegg kommer fra alle underbloggene.

Velge forfatter i WordPress Vise WordPress post i slideshow

Innholdsdeling mellom bloggene er vanskelig, et eksempel når det gjelder Fagsnakk er Forfattere, en Custom post type som knyttes sammen med innlegget vedkommende har skrevet. Man skulle kanskje tro at man kunne ha en pool med forfattere som kunne deles mellom bloggene.  Men nei, disse må høre hjemme på én blogg, for eksempel Historie. Det vil si at hvis du skriver både for norsk og historie, må du legges inn på begge bloggene.

Sliten? Eller sulten på mer? Les videre hvis du er over gjennomsnittet kunnskapstørst.

 

WordPress Multisite for teknisk interesserte

Det viste seg at selv om det å sette opp WordPress Multisite er enkelt, er det å dele innhold mellom bloggene en annen historie. Dette var de største utfordringene vi møtte på:

  • Å få blogginnlegg fra alle underblogger til å vises på «forsiden» i riktig rekkefølge.
  • Slideshow som plukker opp utvalgte poster fra alle underblogger.
  • Populære innlegg-widget som viser de mest kommenterte innleggene på alle underblogger, sortert etter mest kommentert.
  • Søkefunksjon som søker over alle nettverksblogger, uansett hvilken blogg du er på.
  • Anbefalte innlegg/ relaterte innlegg som vises under et enkeltinnlegg/ single post. Disse baserer seg på felles tags/ stikkord, og henter innlegg fra alle blogger.

WP Multisite gir store muligheter for å lagre data globalt, altså lagre informasjon som kan innhentes av alle underblogger. Du kan lagre noe som for eksempel kontaktinformasjon i footeren, som da er tilgjengelig for hver og én av underbloggene.

Switch

Det går også an å svitsje mellom de ulike underbloggene i koden, ved å bruke switch_to_blog og velge en av underbloggenes ID. All kode som kommer etter svitsjen gjelder da bloggen med den valgte ID’en, ikke den bloggen du koder i utgangspunktet. Slik kan du hente informasjon fra andre blogger, helt til du runder av med restore_current_blog.  Ganske magisk?

Imidlertid hender det at man vil mer enn å bare svitsje fram og tilbake. Vil du vise de ti siste postene fra hele nettverket av blogger på én blogg, er det duket for komplikasjoner. Det er ingen standard query for å hente bloggposter fra hele nettverket, altså blir det litt som å skru i skruer med fingrene istedenfor skrutrekker. Det går sakte og det sitter kanskje ikke like godt. Du har ikke stort annet valg enn å samle sammen alle bloggpostene, fra alle blog ID’er, så samle dem i en flunkende ny array, sortere på nytt, sette dem pent opp og sørge for at alt ser ut som det skal og har riktig sidetelling mellom arkivside 1, 2 og så videre.

Søk

Dette gjør Multisite search vanskelig å få til. Det er noen plugins som fungerer litt halvveis, men ikke perfekt. Når man er avhengig av å kontrollere nøyaktig hvilken informasjon som kommer fram i søkeresultatet og hvordan, med navigering som fungerer, må det en del jobbing til.

SEO

Et viktig aspekt ved slike bloggnettverk med en forside som fungerer som portal, er duplisert innhold og problemene det fører til med søkemotoroptimalisering. Ikke alle valg kan tas ut fra tankegangen «Hva gir best SEO». Det er trossalt mennesker som er målgruppen, ikke roboter. Altså må man jenke det til som best man kan. NettSett elsker WordPress SEO by Yoast og oppfordrer kunder til å bruke den flittig. Den kan også hjelpe til med å skjule noe duplisert innhold for søkemotorene ved hjelp av noindex/ nofollow.

Vi tar gjerne imot tips og triks om Multisite fra andre som har gjort seg erfaringer. Det er absolutt et spennende verktøy som må brukes klokt og med en viss fingerspissfølelse.  

2 kommentarer til “WordPress Multisite – et casestudy

TA DEL I SAMTALEN

Epost-adresser vil ikke publiseres. Obligatoriske felt er merket med *